130323

130323 Lördag

Sylarna - Storulvån 16 km

Vi vaknade tidigt och redan halv nio var allt packat, frukosten uppäten och matsäckspåsarna fyllda. Vi pratade med en av kursdeltagarna i "fem-toppsturen". De två första topparna hade givit honom så besvärliga skavsår att denna dag fick tillbringas hemma på stationen. Resten av gruppen skulle utnyttja det vackra vädret till att försöka nå Syltoppen.



Det var kallt ute och trots att det var vindstilla gjorde fartvinden att det bet i ansiktet när vi med god fart gled ned mot vindskyddet vid Gamla Sylen. Spårförhållandena var dock goda och vi fortsatte med god fart upp upp mot Spåime vindskydd där vi tog vår lunch i solen mot vindskyddets vägg. Erik och Lisa kom ikapp oss här och gjorde oss sällskap.

.


De sista 8 kilometrarna till Storulvåns fjällstation gjorde sig det påbörjade påsklovet påmint och vi möte mellan 50 och 60 skidåkare i större och mindre grupper och med varierande packning och utrustning. Påfallande många var norrmän och påfallande många tog draghjälp av små eller stora hundar.


Framme vid fjällstationen duschade vi innan vi avnjöt en välförtjänt kaffe med våffla på solverandan. Molnen tornade dock upp sig och vi kunde konstatera att vår fjällfärd hittat det absolut bästa vädret denna mars och någonsin i ECs historia. Sol alla dagar! Det vittnade också personalen på fjällstationerna om; i Helags hade en grupp suttit fast i snöstormen i sex dagar tidigare under våren.


Bussen ner till Enafors var nära nog fylld av hemvändande fjällturister. Den lilla vänthall som år efter år hålls prydlig av byalaget fylldes av ryggsäckar och skidfodral. Precis på utsatt tid rullade nattåget in till perrongen. Det fylldes snabbt på de efterföljande fjäll-anhalterna Duved, Åre, Undersåker o.s.v. och skidrummet i korridoren blev överfullt.


130324 Söndag