130322

130322 Fredag

Helags - Mieskentjakke - Sylarna 21 km

Vaknade vid sextiden till lätt snöfall och sydostlig vind. Det gick inte

 att se topparna på omkringliggande berg men österifrån verkade molntäcket spricka upp. Väntan på fjällstationsfrukost kl 8 tillbringades med dagboksskrivande i Sunnans storstuga, samt packning.


Kl 9 kom vi iväg. Nedfarten passerades med god fart, medvind och bra före gjorde att det nästan gick att stak-åka till och med i de små motluten. Solen bröt igenom mer och mer och topparna blev synliga. Kvart i elva passerade vi gårdagens middagssällskap Erik och Lisa som satt sig på bron 3 km innan Mieskentjakke och vänt ansiktena mot solen. Vi kom sedan att växelvis passera varandra resten av dagen. Vi nådde vindskyddet lagom till lunch men eftersom solen sken och vinden mojnat valde vi  att äta ute. Blåbärssoppan, chokladen och mackorna smakade lika bra som dagen innan. En flock renar betade nära vindskyddet men gav sig iväg när vi närmade oss.


Kvart i ett fortsatte vi färden. Eftersom Mieskentjakke ligger halvvägs mellan fjällstationerna mötte vi snart 8 skidåkare på väg mot Helags. Nu sluttade leden sakta uppåt i 7-8 km men aldrig så mycket att det blev besvärligt. Vinden mojnade helt och solen värmde så vi fick stanna och lätta på klädseln.


De sista kilometrarna runt Herrklumpen och ner mot Sylstationen var ganska isiga och det var med rejält trötta ben vi nådde målet kl 16. Dusch, bastu och matlagning följde innan vi slog oss ner i soffan med kaffe och yatzy. Ungefär 60 personer bodde på Sylarna denna natt, bl a en skidkurs.

I foajén på Sylarna låg en konceptpärm med planerna för framtidens Sylstation. Skisserna visade en helt annan stil och innehåll än idag, med solpaneler, spa-del och VIP-rum. Det är lätt att tänka tillbaka på vad som förändrats under de 32 år Expedition Club skidat i fjällen:


Då: "Skulle vi kunna få låna nödtelefonen och ringa en person därhemma så kan de sprida att vi är välbehållna?" Nu: "Vad är lösenordet till ert Wi-Fi?"


Då: "Nu bär det uppför, bäst att valla om!" Nu: "På med stighudarna!"


Då: "Om du tänder storköket och smälter snö så kan jag vispa ihop pulvermoset." Nu: " Hej, jag heter Emma och är er servitör ikväll. Först ska kocken presentera menyn och sedan berättar jag om de viner vi rekommenderar.".


Bättre eller sämre eller bara tidens gång; döm själva.