130321

130321 Torsdag

Dagsturer Helags 4-5 km

Vi vaknade till strålande sol och minus 13, svag östlig vind. Efter att klätt på oss rejält för toabesöket följde en god frukost och iordningställande av lunchpåsen. Flickan i receptionen rekommenderade oss en tur söderut, längs leden mot Fältjägarstugan och på skrå upp bakom Maajåelkie. Så fick det bli.



I mycket svag motvind följde vi sommarleden upp längs bergssidan tills vi kom på vinterleden mot söder. Eftersom underlaget var ganska isigt och renblåst hittade vi bästa fästet för skidorna i skoterspåret.


När vi kom upp till renstängslet på kammen på 1150 m höjd svängde vi västerut och steg ytterligare något tiotal meter innan vi grävde oss en sittgrop. Vinden mojnade helt och vi kunde njuta vår lunchmatsäck med strålande sol i ansiktet. Endast någon enstaka skoter passerade men ingen skidåkare. Eva ristade in "Grattis Christer" i snön, fotograferade och skickade med MMS till dagens 30-åring som inte kunde firas personligen pga fjällturen.


Nedfärden, som också fick ske i skoterspåret för fästet/förets skull gick fort och bra. Eva ledde oss söder om sommarleden ner mot sjöarna framför fjällstationen. Väl framme igen var det ganska mycket folk på plats. Mest skoteråkare som parkerat vid skoterparkeringen hundratalet meter från stationen men också killarna från vårt hus som klarat av dagens första bestigning med slalomskidor och stighudar och nu tog en fika vid husväggen innan nästa tur. Jag letade efter en geocache som enligt beskrivningen skulle finnas "mellan fönster med glaciären i ryggen". Den var senast loggad 25 februari men hur jag letade kunde jag inte hitta den på den angivna platsen, trots att en av personalen intygade att jag sökte på rätt ställe.


Efter en kopp ekologiskt kaffe ägnade vi eftermiddagen åt utflykter i närområdet, solning mot husväggen och bastu/dusch. Jag gick uppför sluttningen norr om fjällstationen, upp till sommarleden mot Vålåstugan, för att få en bra vy.


Väl nere igen fann jag liv och rörelse på stationen. En av stugvärdarna höll på att gräva en utomhusbar till den stundande danshelgen. Det var hennes lediga dag men hon tyckte det var så kul att bygga i snö att hon höll på hela dagen och dessutom engagerade övriga gäster. Ett stort gäng invandrarkillar från Farsta hade kommit upp på snöskoter och satt nu på verandan och rökte vattenpipa mellan spadtagen. En intressant kulturblandning. Grönlandshunden Tonic var också med medan kompisen Gin och fyra andra draghundar vilade sig utanför personalbostaden.


Kvällens middagssällskap var det internationella paret Erik och Lisa som flyttat till Östersund efter Indien, Thailand, New York, Frankrike m fl orter, för att kunna åka mycket längdskidor. De hade kommit via Gåsen i 15 sekundmeters motvind igår och tänkte sig imorgon samma väg som vi; till Sylarna. Lisa som var född i Birmingham hade just startat en byrå för engelsk språk och kommunikation. Vi hade en trevlig kväll med dem över middagen som bestod av potatisgratäng och baconlindade färsbiffar med chèvre, följt av glass med varm hjortron- och calvadossås. Mätta och trötta kunde vi gå till kojs också denna kväll.