110312

110312 Lördag

Blåhammaren – Storulvån 12 km

Straxt efter sju började fjällstationen sjuda av liv när alla packade och städade. Sällskapet hade delvis följt oss från Sylarna: den italienska familjen och de två senkommande tjejerna som visade sig vara deltagare i en stugvärdskurs. Där var också två brittiska par, en trio fransoser och några svenska familjer och par. Alla samlades till frukostbuffé innan avfärd.


SMHIs prognos för Blåhammaren talade om 11-12 m/s och det kändes som om det stämde. Temperaturen var ca 10 minus och vinden tryckte på från sydväst.


Nerfärden mot Ulvtjärnstugan gick fort och bra i den kraftiga medvinden. Det handlade mest om att hålla tungan rätt i mun och undvika ev. isfläckar men mestadels var underlaget bra. När vi närmade oss vindskyddet blev vi omkörda av flera åkare som verkde ha bråttom in i lä. Vi hittade emellertid en perfekt solbelyst sluttning i lä några hundra meter från stugan. Damen med hunden som just rastat färdigt hade grävt en sittgrop som vi raskt förlängde och ordnade säte med skidor och liggunderlag.


När vi ätit och druckit och njutit av sol och utsikt var det dags att fortsätta längs Stor-Ulvåns dal. Vinden friskade i och vi hade ett kraftigt markdrev snett bakifrån. Det var en märklig känsla att skida över ett underlag som hela tiden verkade flytta sig i sidled, lite som att gå genom "rullande tunnan" i lustiga huset.


Eftersom vi hade fortsatt medlut och medvind gick de sista 5 km raskt och runt kl 13 siktade vi Storulvåns fjällstation. På slutet mötte vi många människor som var på väg upp mot fjället i det strålande lördagssolskenet.


Väl framme på fjällstationen duschade vi, åt lunch och satte oss med en kopp kaffe att vänta på bussen till Enafors.


Lennart skulle stanna en dag extra i Storulvån för att utnyttja sin fjällvistelse maximalt gav sig ut på skidorna igen.


Medan vi väntade på bussen började det snöa och vinden tilltog. Busschauffören tog oss ner till Enafors i stundtals obefintlig sikt medan han underhöll oss med historier om hur vägen kunde stängas av utan förvarning. Bosse och Barbro hade biljett på 17.24-tåget men eftersom vi hade biljetter på Veolia-tåget fick vi vänta till 18.59.


Väl i Östersund kom vi in i tid för att se Bosse och Barbros nattåg, så de hade inte vunnit någon tid, bara en livligare väntsal?